JOSEP THOMAS I BIGAS, PIONER DE LES TÈCNIQUES FOTOMECÀNIQUES
La revista artística il·lustrada a Catalunya (1880-1910)

Dilluns 2 de setembre de 2019 a les 18:30 h.
Cercle Artístic de Sant Lluc, carrer dels Mercaders, 42, Barcelona. (Entrada gratuïta. Aforament limitat).

     

 

Fotos: Glòria Puigmal, Guillem Cañameras i Ramon Barnadas

Junt amb els inicis de la fotografia sorgeix el que coneixem com a fotomecànica com a conseqüència de la pròpia disciplina, la necessitat de reproductibilitat de la imatge, del ràpid avanç de la impremta i de la necessitat d’abaratir costos. Les tècniques fotomecàniques es van desenvolupar de manera ràpida des de mitjan segle XIX i algunes d’elles es fan servir encara en l’actualitat amb mitjans més moderns.

A mesura que les tècniques evolucionaven es difonien per tot Europa, passant a formar part important de les principals impremtes del moment, i introduint la reproducció ràpida d’imatges fotogràfiques amb mitjans i maquinària propis de la impremta. A Espanya, Josep Thomas i Bigas, natural de Barcelona, serà una de les personalitats interessades en la reproducció fotomecànica, responsable fins i tot de la introducció i innovació d’aquestes tècniques a la Península
Ibèrica, convertint-se en un referent a seguir. Crearà la seva pròpia empresa que serà reconeguda tant a escala nacional com internacional.
En aquesta tertúlia tractarem els inicis de la fotomecànica i la seva indiscutible utilitat. Començant pels avenços i descobriments considerats pilars del fotogravat per centrar-nos en la figura de Josep Thomas i Bigas, així com en l’anàlisi de les imatges treballades per l’obrador Thomas en les revistes artístiques il·lustrades: “La Il·lustració
Catalana”, “Pèl & Ploma” i “Forma”. Per finalment determinar algunes de les tècniques usades per Josep Thomas i Bigas en aquestes revistes entre 1880 i 1910, cosa que dona constància de la importància d’aquest personatge en el  camp de la fotomecànica a Espanya.

 

 

Extracte: FTT_2SETEMBRE_AB_V1_Catala.pdf

Extracto en castellano: FTT_2SETEMBRE_AB_V1_Castellano.pdf