Agenda

Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

Fototertúlia Els pictorialistes sabadellencs a càrrec de David González

octubre 5 - 18:30 - 19:30

Gratuït

ELS PICTORIALISTES SABADELLENCS. A càrrec de David González.

Dilluns 5 d’octubre de 2020 a les 18:30 h.

LA SESSIÓ ES GRAVARÀ

El primer terç del segle XX els fotògrafs pictorialistes catalans es van esforçar per reivindicar un espai entre les Belles Arts a través de paisatges bucòlics, composicions fantàstiques, escenes populars o retrats que juxtaposaven l’etnografia amb una mirada artística molt personal.

Si posem el focus a la ciutat de Sabadell, a l’Acadèmia de Belles Arts es va gestar un primer nucli de fotògrafs d’art format per autors tan destacats com Joan Vilatobà i Fígols (1878-1954), Albert Rifà i Planas (1878-1974) i Miquel Renom i Presseguer (1875-1950) (tot i que aquest va fer la major part de la seva carrera a Barcelona). Tots ells tenien en comú que van esdevenir fotògrafs professionals amb galeria de retrats d’estudi i que conjugaven aquesta faceta amb la participació en concursos de fotografia on deixaven volar la seva creativitat, obtenint importants premis.

A banda d’aquest triumvirat més conegut, també cal parlar d’un segon nucli de fotògrafs aficionats molt vinculats al món de l’excursionisme local que, d’una manera més o menys conscient, també van seguir els postulats estètics del pictorialisme. En aquest segon grup, que fins ara ha estat molt poc estudiat, destaquen alguns autors, com l’industrial Fermí Abad i Ribera (1884-1952) , el futbolista Pere Monistrol i Masafret (1894-1972), el corder i fotoreporter Francesc Casañas i Riera (1890-1969) o el bromoilista Domènec Llobet i Padró (1885 -?).

En la propera fototertúlia intentarem conèixer i contextualitzar la seva obra dins del moviment del pictorialisme català.

Nu femení. Sabadell, entre 1905 i 1920. Autor: Joan Vilatobà i Fígols. Font: Arxiu Històric de Sabadell

Nu femení. Sabadell, entre 1905 i 1920. Autor: Joan Vilatobà i Fígols. Font: Arxiu Històric de Sabadell

FTT_03_5OCTUBRE_DG.pdf


 

LOS PICTORIALISTAS SABADELLENSES. A cargo de David González.

Lunes 5 de octubre de 2020 a las 18:30 h.

LA SESIÓN SERÁ GRABADA.

En el primer tercio del siglo XX los fotógrafos pictorialistas catalanes se esforzaron por reivindicar un espacio entre las Bellas Artes a través de paisajes bucólicos, composiciones fantásticas, escenas populares o retratos que yuxtaponen la etnografía con una mirada artística muy personal.

Si ponemos el foco en la ciudad de Sabadell, en la Academia de Bellas Artes se gestó un primer núcleo de fotógrafos de arte formado por autores tan destacados como Joan Vilatobà i Fígols (1878-1954), Albert Rifà i Planas (1878-1974) y Miquel Renom i Presseguer (1875-1950) (aunque este hizo la mayor parte de su carrera en Barcelona). Todos ellos tenían en común que fueron fotógrafos profesionales con galería de retratos de estudio y que conjugaban esta faceta con la participación en concursos de fotografía donde dejaban volar su creatividad, obteniendo importantes premios.

Aparte de este triunvirato más conocido, también hay que hablar de un segundo núcleo de fotógrafos aficionados muy vinculados al mundo del excursionismo local que, de una manera más o menos consciente, también siguieron los postulados estéticos del pictorialismo. En este segundo grupo, que hasta ahora ha sido muy poco estudiado, destacan algunos autores, como el industrial Fermí Abad i Ribera (1884 – 1952), el futbolista Pere Monistrol i Masafret (1894-1972), el cordelero y fotorreportero Francesc Casañas i Riera (1890-1969) o el bromoilista Domènec Llobet i Padró (1885 – ?).

En la próxima fototertúlia trataremos de conocer y contextualizar su obra dentro del movimiento del pictorialismo catalán.

 

Mostra els detalls

Data:
octubre 5
Hora:
18:30 - 19:30
Cost:
Gratuït
Categoria d'Esdeveniment:
Etiquetes de l'Esdeveniment:
, , , , , , , , ,

Organitzador

Fotoconnexió
Web:
http://www.fotoconnexio.cat/

Recinte

en línia