Agenda

Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

Inauguració de l’exposició El Pirineu Estereoscòpic de Josep Forns i Olivella i presentació del llibre homònim

22 22Europe/Madrid Novembre 22Europe/Madrid 2019 - 18:00 - 19:00

Gratuït

22 de novembre a les 18:00 h
Inauguració de l’exposició El Pirineu Estereoscòpic de Josep Forns i Olivella i presentació del llibre homònim
Amb textos de Xavier Goñi (comissari) i Ramon Barnadas.
Epicentre, Paseo del Vall, 13 Tremp.
https://www.pallarsjussa.net/ca/epicentre

L’aparició de les noves tecnologies amb els seus diferents dispositius tecnològics i les seves múltiples fórmules de difusió, posen al nostre abast un infinit volum d’imatges que il·lustren esdeveniments, territoris i paisatges. Abans d’aquesta revolució digital van ser els dibuixants, els pintors, els fotògrafs, els cineastes  i els documentalistes els que van deixar constància de l’evolució de les societats, els territoris i els paisatges.

Els Pirineus, històricament allunyats dels  epicentres de la modernitat, han estat un territori especialment atractiu per a les zones urbanes. Els pioners, abans de l’arribada dels turistes als anys seixanta, foren els estudiosos, excursionistes i altres curiosos que, fascinats i amb una visió idíl·lica de la natura i d’unes formes de vida idealitzades, van recórrer, observar, investigar i fotografiar la geografia pirinenca.

El 2017, el Museu Nacional de la Ciència i de la Tecnologia de Catalunya (MNACTEC), va catalogar el fons fotogràfic de Josep Forns i Olivella, un industrial barceloní, aficionat a la fotografia estereoscòpica, que durant els anys 20 i 30 del segle XX documentava els viatges que feia amb la seva càmera. El seu fons, integrat per més de 2.000 plaques estereoscòpiques, una part del qual el formen imatges del Pirineu, es converteix en un detallat document històric per poder imaginar-nos como era aquest territori fa un centenar d’anys.

El MNACTEC ens ha cedit generosament l’ús d’aquest fons a la Xarxa de Museus i equipaments patrimonials de l’Alt Pirineu i Aran i l’hem volgut convertir en el relat museogràfic que esteu a punt de veure en aquesta exposició itinerant. Entenem que la seva difusió pot contribuir a immortalitzar un món encara massa desconegut per a la majoria de la societat catalana i, sobretot, a recuperar la memòria col·lectiva d’una comunitat, la pirinenca, que encara té massa clarobscurs.

Exposició Forns – Epicentre Tremp.pdf

La aparición de las nuevas tecnologías con sus diferentes dispositivos tecnológicos y sus múltiples fórmulas de difusión, ponen a nuestro alcance un infinito volumen de imágenes que ilustran acontecimientos, territorios y paisajes. Antes de esta revolución digital fueron los dibujantes, pintores, fotógrafos, cineastas y documentalistas los que dejaron constancia de la evolución de las sociedades, los territorios y los paisajes.

Los Pirineos, históricamente alejados de los epicentros de la modernidad, han sido un territorio especialmente atractivo para las zonas urbanas. Los pioneros, antes de la llegada de los turistas en los años sesenta, fueron los estudiosos, excursionistas y otros curiosos que, fascinados y con una visión idílica de la naturaleza y de unas formas de vida idealizadas, recorrieron, observaron, investigaron y fotografiaron la geografía pirenaica.

En 2017, el Museo Nacional de la Ciencia y de la Tecnología de Cataluña (MNACTEC), catalogó el fondo fotográfico de Josep Forns i Olivella, un industrial barcelonés, aficionado a la fotografía estereoscópica, que durante los años 20 y 30 del siglo XX documentaba los viajes que hacía con su cámara. Su fondo, integrado por más de 2.000 placas estereoscópicas, una parte del cual lo forman imágenes del Pirineo, se convierte en un detallado documento histórico para poder imaginarnos como era este territorio hace un centenar de años.

El MNACTEC nos ha cedido generosamente el uso de este fondo a la Red de Museos y equipamientos patrimoniales del Alt Pirineu i Aran y la hemos querido convertir en el relato museográfico que está a punto de ver en esta exposición itinerante. Entendemos que su difusión puede contribuir a inmortalizar un mundo todavía demasiado desconocido para la mayoría de la sociedad catalana y, sobre todo, a recuperar la memoria colectiva de una comunidad, la pirenaica, que todavía tiene demasiado claroscuros.

Mostra els detalls

Data:
22 22Europe/Madrid Novembre 22Europe/Madrid 2019
Hora:
18:00 - 19:00
Cost:
Gratuït
Categories d'Esdeveniment:
,
Etiquetes de l'Esdeveniment:
, , , , , , ,

Organitzadors

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura
IDAPA. Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran
MNACTEC. Museu de la Ciència i de la Tènica de Catalunya
Xarxa de Museus i Equipaments Patrimonials de l’Alt Pirineu i Aran
Ecomuseu Vals d’Àneu
Consell Comarcal del Pallars Jussà
XAC. Xarxa d’Arxius Comarcals
Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran
Fotoconnexió
Biblioteca de Catalunya

Recinte

Epicentre
Paseo del Vall, 13
Tremp, Lleida Espanya
+ Mapa de Google
Web:
https://www.pallarsjussa.net/ca/epicentre