Agenda

Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

Jornada Del fotoperiodisme militant a la fotografia humanitària

febrer 28 - 9:00 - 14:30

Jornada dedicada al paper del fotoperiodisme durant la guerra civil i l’exili del 39, punt de partida d’una nova generació de professionals que, mitjançant les seves imatges, mostraran al món les conseqüències humanes del conflicte

Exili

Distribució d’aliments dels refugiats arribats al Portús per part dels militars francesos. Autor anònim. 28.01.1939 El Portús ACME Newspìctures. Col·lecció particular

Des del mes de setembre el Memorial Democràtic acull l’exposició nation in retreat. La Retirada vista per les agències fotogràfiques internacionals. Es tracta d’una exposició, comissariada per Eric Forcada, que incideix en com el fotoperiodisme del moment va plasmar visualment el gran èxode republicà del febrer de 1939. És a dir, la mostra vol plasmar un relat visual de les aproximadament dues setmanes (26 de gener-10 de febrer de 1939) en què es va produir la retirada republicana cap a la frontera francoespanyola.

L’exposició permet seguir quasi un itinerari dia a dia del camí dels refugiats cap a la frontera i la seva arribada a la Catalunya Nord i, a més, possibilita percebre les formes de treballar de les agències periodístiques, així com les maneres de fer dels reporters en aquelles circumstàncies.

Arran d’aquesta evocadora i suggeridora exposició, la jornada Del fotoperiodisme militant a la fotografia humanitària es planteja incidir en diverses qüestions que giren al voltant de l’exercici del fotoperiodisme i les seves mutacions tant en aquell context concret (el de la Retirada republicana) com en altres situacions en la mateixa Guerra Civil espanyola. O també en altres escenaris bèl·lics, tant els que foren contemporanis als que mostra l’exposició, com aquells que estan relacionats amb èpoques més recents o la mateixa actualitat.

Programa

Horari Intervenció
09.15h Presentació de la Jornada a càrrec de Jordi Font Agulló, director del Memorial Democràtic.
09.30h Les mutacions provocades per la retirada republicana en el fotoperiodisme, a càrrec d’Eric Forcada, historiador de l’art i comissari de l’exposició ‘A nation in retreat. La Retirada vista per les agències fotogràfiques internacionals’.
10.15h Paul Senn, el fotògraf humanitari suís, a càrrec de Michel Lefebvre, redactor en cap de la secció d’Història de Le Monde.
11.00h Torn de preguntes. Pausa cafè.
11.30h Francesc Boix, un fotògraf de les JSU, a càrrec de Ricard Marco, fotògraf i soci fundador de l’Associació Cultural Fotoconnexió.
12.15h El fons fotogràfic d’Antoni Campañà, a càrrec de Plàcid Garcia-Planas, periodista i cap de la secció internacional de La Vanguardia i Arnau González Vilalta, professor d’Història contemporània (UAB).
13.00h Antifotoperiodisme, una història potencial del segle XX, a càrrec de Carles Guerra, artista, crític d’art i comissari d’exposicions.
13.45h Torn de preguntes.
14.15h Cloenda de la jornada.

Recinte

Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona, Barcelona Espanya
+ Mapa de Google