Què fem?

 

El Fons fotogràfic de Francesc Boix

Arrel d’una intervenció iniciada per Fotoconnexió, el mes de març de 2013, la Comissió de la Dignitat va adquirir en una subhasta 1.368 negatius del fons fotogràfic d’un fotògraf desconegut. Per aconseguir-ho es va fer una crida ciutadana per recollir 7.500 euros, fita que es va assolir amb les aportacions d’unes cinquanta persones, l’editorial Ara Llibres i la revista Sapiens.

Aquests negatius són de nitrat de cel·lulosa de 35mm i de format 127 amb imatges dels anys de la II República i la Guerra Civil espanyola. Van arribar guardats en una capsa de fusta, dues de llautó i algunes fundes d’arxivador de plàstic. El material presenta un bon estat de conservació i alguns dels negatius van acompanyats d’anotacions manuscrites.

La Xarxa Comunicació Local. Reportatge de Norma Levrero

14 de juny de 2013

La xarxa

Reportatge de Norma Levrero

La Xarxa Comunicació Local. 14 de juny de 2013

Un grup de treball de Fotoconnexió va fer la investigació, la digitalització i la catalogació del fons fotogràfic. El treball conjunt amb la Comissió de la Dignitat va permetre que es pugués desvetllar l’autoria de les fotografies. Les de la Guerra Civil espanyola són del fotògraf Francesc Boix fetes al llarg de 1938, primer al front d’Aragó -Martín del Río, Pancrudo i Fuentes de Ebro- i després al front del riu Segre, la zona compresa per les poblacions de Vilanova de la Barca, Linyola, Camarasa, Baldomar, Montgai, Vilanova de Meià i la Serra de Sant Mamet. La resta de fotografies, aproximadament la meitat del fons, són d’autor desconegut o atribuïdes, segons unes proves grafològiques, a Bartomeu Boix, pare del fotògraf i daten entre 1930 i 1936. Aquestes imatges són de retrats femenins, vistes de Sitges, Montjuïc, rodalies de Barcelona, alguns fets històrics com les eleccions de 1931 i 1932 i les destrosses del sis d’octubre.

Després de la Guerra Civil, Francesc Boix (Barcelona, 31-08-1920; París 4-7-1951) s’exilià a França on va ser internat en diversos camps de refugiats. Posteriorment s’incorporà a les brigades de treball de l’exèrcit francès i durant la Guerra Mundial (1939-1945) va ser capturat per l’exèrcit alemany. El 1941 ingressà al camp de concentració de Mauthausen, en el qual va treballar en el servei fotogràfic. Les fotos que va amagar i el seu testimoniatge als judicis de Nuremberg i Dachau el 1946 van contribuir a la condemna de diversos caps nazis.

El seu compromís polític amb les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya el va dur amb 17 anys al front d’Aragó i del Segre com a fotògraf de l’Exèrcit Popular de la República. Allà va retratar, bàsicament, la vida quotidiana dels soldats i, en algunes ocasions, la primera línia del front.

Amb la recuperació dels negatius de la Guerra Civil de Francesc Boix es completa el llegat fotogràfic d’un jove militant comunista del Poble-Sec de Barcelona, que ha passat a la història com un dels fotògrafs més destacats del país.
Des del 14 de setembre de 2016 el fons es conserva a l’Arxiu Nacional de Catalunya i, les imatges que es corresponen amb la Guerra Civil, són a l’abast dels investigadors i del públic en general a través de la seva consulta en línia.

Arxiu nacional

Veure galeria d'imatges

A l’Arxiu Nacional de Catalunya

Els primers trets de Francesc BoixExposició Els primers trets de Francesc Boix

L’Institut d’Estudis Ilerdencs va inaugurar l’exposició Els primers trets de Francesc Boix el 15 de desembre de 2016, amb una mostra 130 fotografies de la vida al front dels combatents republicants i els civils. Aquesta exposició, comissariada per Ramon Barnadas i Ricard Marco de Fotoconnexió, farà itinerància per diferents poblacions durant els pròxims anys i va acompanyada de l’edició d’un llibre en català i castellà feta per l’editorial Ara Llibres.

Més informació sobre el llibre

Las dos guerras del fotógrafo Boix

El programa “Crónicas” de RTVE va emetre “Las dos guerras del fotógrafo Boix” el 29 de gener de 2015. El documental mostra el procés d’investigació dut a terme per Fotoconnexió, entre d’altres, i la biografia del fotògraf Francesc Boix.

Documental Las dos guerras del fotógrafo Boix

Fes-te'n soci

Ser soci de Fotoconnexió significa gaudir d’una sèrie de descomptes, promocions i altres condicions especials sólo presentant el teu carnet de Fotoconnexió.