Fototertúlia Joan Balmes Benedicto. Un fotoreporter social del primer franquisme a càrrec de Núria F. Rius, historiadora, David González, tècnic de l’Arxiu Històric de Sabadell, i Martí Balmes, fill del fotògraf.

2016-02-01_fototertulia Joan Balmes_03_R Marco

Joan Balmes Benedicto (1915-2004) es va aficionar a la fotografia durant la dècada de 1930 retratant excursions i escenes de la vida quotidiana amb la seva càmera de mig format.  Després de la Guerra Civil, introduí el 35 mm i es va convertir en “fotògraf ambulant” amb llicència per a fer fotografies en l’espai públic. El seu llegat arriba fins a l’any 1965 i conforma un fons de 85.000 negatius que van ser meticulosament documentats en llibretes pel propi fotògraf i que actualment el seu fill, amb l’ajuda de les noves tecnologies i el suport de l’Arxiu Històric de Sabadell, ha aconseguit identificar més de 9.000 sabadellencs.

Núria F. Rius ens ha mostrat la biografia Joan Balmes. La família es va instal·lar a Sabadell arribats del sud d’Espanya uns anys abans de la Guerra Civil. A mig camí entre amateur i professional, Joan Balmes, a partir dels anys 40, va treballar com a fotògraf de reportatge social. Al principi aquesta feina era el complement a altres activitats professionals, però amb el temps, es convertí en una activitat participada per la resta de la familia.

Joan Balmes, fotògraf autodidacta, ha estat un dels exponents de la nova generació de fotògrafs de l’època de democratització de la Fotografia.

David González ha resseguit el procés de descoberta i ingrés de fons fotogràfic de Joan Balmes fins arribar a l’Arxiu Històric de Sabadell. Ens ha parlat de la recuperació, digitalització i procés arxivístic de les fotografies i la documentació que les acompanya. Cal destacar els expedients del Govern Civil arran dels controls policials molt habituals en els temps del franquisme.

Martí Balmes, fill del fotògraf, amb el suport de l’Arxiu Històric de Sabadell i particulars, ha implusat un projecte per identificar les persones que surten a les fotografies i, gràcies a la col·laboració ciutadana, ja han aconseguit identificar més de 9.000 sabadellencs. Tota aquesta informació es pot consultar a través d’una base de dades que s’ha dissenyat expresament.

A la fototertúlia han assistit unes 25 persones que han seguit amb atenció i admiració tot aquest procés de recuperació, estudi i difusió del fons fotogràfic del fotògraf Joan Balmes. Alguns espectadors han mostrat interès pels drets d’imatge de les persones que surten a les fotografies i també per a l’ús i l’explotació del fons fotogràfic.

Cercle Artístic de Sant Lluc
Mercaders, 42
08003 Barcelona
1 de febrer de 2016 a les 19 h

 

Fotografies: Ricard Marco

This site is registered on wpml.org as a development site.