ELS PICTORIALISTES SABADELLENCS. A càrrec de David González.

Dilluns 5 d’octubre de 2020 a les 18:30 h.

Aquesta fototertúlia online va començar amb una presentació de Ramon Barnadas sobre les relacions entre els coronavirus i la fotografia: la primera imatge d’un coronavirus presa per June Hart en 1964 amb un microscopi electrònic, i la reconstrucció de la imatge de les proteïnes de la corona pel Premi Nobel de Química en 2007, Joachim Frank.

(Vídeos i fotos de Glòria Puigmal)

 

 

Desprès de la presentació a càrrec de Glòria Puigmal, David González va entrar en matèria.

El primer terç del segle XX els fotògrafs pictorialistes catalans es van esforçar per reivindicar un espai entre les Belles Arts a través de paisatges bucòlics, composicions fantàstiques, escenes populars o retrats que juxtaposaven l’etnografia amb una mirada artística molt personal.

Si posem el focus a la ciutat de Sabadell, a l’Acadèmia de Belles Arts es va gestar un primer nucli de fotògrafs d’art format per autors tan destacats com Joan Vilatobà i Fígols (1878-1954), Albert Rifà i Planas (1878-1974) i Miquel Renom i Presseguer (1875-1950) (tot i que aquest va fer la major part de la seva carrera a Barcelona). Tots ells tenien en comú que van esdevenir fotògrafs professionals amb galeria de retrats d’estudi i que conjugaven aquesta faceta amb la participació en concursos de fotografia on deixaven volar la seva creativitat, obtenint importants premis.

Fototertúlia on-line

 

 

 

 

 

Joan Vilatobà. Pictorialistes Sabadellencs

 

 

Estudi de Joan Vilatobà. Pictorialistes Sabadellencs

A banda d’aquest triumvirat més conegut, també cal parlar d’un segon nucli de fotògrafs aficionats molt vinculats al món de l’excursionisme local que, d’una manera més o menys conscient, també van seguir els postulats estètics del pictorialisme. En aquest segon grup, que fins ara ha estat molt poc estudiat, destaquen alguns autors, com l’industrial Fermí Abad i Ribera (1884-1952) , el futbolista Pere Monistrol i Masafret (1894-1972), el corder i fotoreporter Francesc Casañas i Riera (1890-1969) o el bromoilista Domènec Llobet i Padró (1885 -?).

David va acabar la conferència amb una altra relació entre la covid-19 i la fotografia, més concretament el pictorialista Joan Vilatobà: les rèpliques de fotografies de Joan Vilatobà realitzades tant per ell i la seva família com per Artur Cañigueral durant el confinament, en el marc de la activitat Fotoinspira’t, i que es poden veure en el muntatge: https://www.youtube.com/watch?v=AW7tLtH3gUU

thumbnail of FTT_ 2020_3_CAT

Extracte de la Fototertúlia (català)

Nu femení. Sabadell, entre 1905 i 1920. Autor: Joan Vilatobà i Fígols. Font: Arxiu Històric de Sabadell

Nu femení. Sabadell, entre 1905 i 1920. Autor: Joan Vilatobà i Fígols. Font: Arxiu Històric de Sabadell

Los monaguillos. Sabadell, 1906. Autor: Albert Rifà i Planas. Fuente: Arxiu Històric de Sabadell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LOS PICTORIALISTAS SABADELLENSES. A cargo de David González.

Lunes 5 de octubre de 2020 a las 18:30 h.

Esta fototertulia on-line comenzó con una presentación de Ramón Barnadas sobre las relaciones entre los coronavirus y la fotografía: la primera imagen de un coronavirus tomada por June Hart en 1964 con un microscopio electrónico, y la reconstrucción de la imagen de las proteínas de la corona por el Premio Nobel de Química en 2007, Joachim Frank.

Tras la presentación realizada por Glòria Puigmal, David González entró en materia.

En el primer tercio del siglo XX los fotógrafos pictorialistas catalanes se esforzaron por reivindicar un espacio entre las Bellas Artes a través de paisajes bucólicos, composiciones fantásticas, escenas populares o retratos que yuxtaponen la etnografía con una mirada artística muy personal.

Si ponemos el foco en la ciudad de Sabadell, en la Academia de Bellas Artes se gestó un primer núcleo de fotógrafos de arte formado por autores tan destacados como Joan Vilatobà i Fígols (1878-1954), Albert Rifà i Planas (1878-1974) y Miquel Renom i Presseguer (1875-1950) (aunque este hizo la mayor parte de su carrera en Barcelona). Todos ellos tenían en común que fueron fotógrafos profesionales con galería de retratos de estudio y que conjugaban esta faceta con la participación en concursos de fotografía donde dejaban volar su creatividad, obteniendo importantes premios.

Aparte de este triunvirato más conocido, también hay que hablar de un segundo núcleo de fotógrafos aficionados muy vinculados al mundo del excursionismo local que, de una manera más o menos consciente, también siguieron los postulados estéticos del pictorialismo. En este segundo grupo, que hasta ahora ha sido muy poco estudiado, destacan algunos autores, como el industrial Fermí Abad i Ribera (1884 – 1952), el futbolista Pere Monistrol i Masafret (1894-1972), el cordelero y fotorreportero Francesc Casañas i Riera (1890-1969) o el bromoilista Domènec Llobet i Padró (1885 – ?).

David terminó la conferencia con otra relación entre la covid-19 y la fotografía, más concretamente el pictorialista Joan Vilatobà: las réplicas de fotografías de Joan Vilatobà realizadas tanto por él y su familia como por Artur Cañigueral durante el confinamiento, en el marco de la actividad Fotoinspira’t, y que se pueden ver en el montaje: https://www.youtube.com/watch?v=AW7tLtH3gUU

thumbnail of FTT_ 2020_3_CAST

Extracto de la Fototertulia (castellano)