Aquest any, la presentació dels Premis Fotoconnexió s’hagut de fer amb un video gravant els premiats per separat:

 

D’entre les diferents propostes que hem rebut per a designar els candidats als premis Fotoconnexió 2020, enguany s’han rebut quatre mencions per al premi Trajectòria, catorze per al d’Iniciativa i set per al de Fotoconnectat. A partir de les propostes coincidents, les finalistes són:

 • Premi TRAJECTÒRIA EN L’ÀMBIT DE LA RECERCA I DE L’IMPULS DE LA FOTOGRAFIA
  • Enric Galve: per ser un dels fundadors dels Laboratoris Color EGM el 1971, un lloc on els fotògrafs acudeixen amb plena confiança, haver estat el director del Sonimagfoto & Multimedia i ser membre del comitè de Graphispag. És un amant de la fotografia que ha donat i dona suport a moltes iniciatives.
  • Josep Rigol: per la seva fecunda activitat com a fotògraf, galerista, periodista, comissari d’exposicions, organitzador de certàmens fotogràfics i membre d’associacions culturals, que l’han vinculat a la Primavera Fotogràfica, Scan, les Jornades Catalanes de Fotografia i Ajoblanco, entre d’altres.
  • Fundació Vila Casas de Torroella de Montgrí: per la seva tasca com a centre de difusió de la fotografia contemporània. El Palau Solterra és el Museu de Fotografia Contemporània (nacional i internacional) de la Fundació Vila Casas. Inaugurat l’any 2000, actualment acull al voltant de 200 fotografies contemporànies exposades d’artistes de diverses parts del món.
 • Premi INICIATIVA FOTOGRÀFICA DE L’ANY
  • Exposició Una càmera pròpia. Dones i pràctiques fotogràfiques a la Casa Elizalde: per aportar una nova mirada en l’anàlisi del paper de les dones en la cultura fotogràfica, on es reivindica la superació de les categoritzacions tradicionals tant gènere com de pràctiques, i es planteja una aproximació historiogràfica més integradora del paper de la dona en aquest àmbit.
  • Exposició Carlos Pérez Siquier a la Fundació Mapfre: per l’oportunitat de veure àmplia una retrospectiva de l’autor que arribava fins a la seva producció més actual, amb una compartimentació que permetia seguir amb claredat les diferents etapes/projectes del fotògraf.
  • 1ª edició del màster en ensenyaments artístics de Conservació i Restauració de Patrimoni Fotogràfic a l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya: per la seva tasca en la formació de professionals competents en la conservació i en la restauració en un dels camps emergents i actualment desatès, com és el del material fotogràfic.
 • Premi FOTOCONNECTAT
  • Laia Foix: per la seva tasca com a secretaria de l’associació, de manera molt activa, amb una enorme capacitat de decisió, moltes idees i habilitats per portar-les a terme. I també per la seva labor a l’IEFC, la participació en cursos que imparteix i assessora, i la seva col·laboració en el Tesaurus de fotografia o la recuperació de la Col·lecció Miquel Galmes.
  • Víctor Oliva: pel seu treball desinteressat per a Fotoconnexió en el disseny dels fulletons que es reparteixen a les Fototertúlies i el logotip de l”Any Francesc Boix“. També per la donació d’una trentena de marcs de gran qualitat a l’associació i que ja han estat emprats en una exposició.
  • Exposició 11 fotoconnectades: per donar veu i espai a fotògrafes membres de l’associació en un espai que permet la seva visita i tertúlia amb activitats al voltant per tal d’afavorir el debat en què convergeixen diferents vessants: la dona treballadora i les professionals d’una professió en què sempre s’ha parlat d’homes.