Després de la presentació a càrrec de Ramon Barnadas, que va presentar a Sònia Granel, i també ens va parlar de les últimes novetats a Fotoconnexió, la Sònia ens va parlar de la figura i l’obre del Àngel Prat.

 

Àngel Prat i Pujol (Cal Vidal, Puig-Reig, 1906 – Vilardaga de la Guàrdia, Sagàs, 2002), va néixer en una colònia industrial del Llobregat on els seus pares eren propietaris de la fonda i la carnisseria. Es va iniciar en la pràctica fotogràfica per simple curiositat i gràcies, també, a l’arribada del cinema a Puig-reig. Aleshores tenia catorze anys i arran d’aquell esdeveniment va començar a fer ombres xineses a casa seva amb un paper transparent.

    

Aquesta afició va créixer quan la família es va traslladar a viure a una altre colònia de la comarca del Berguedà. Allà va establir contacte amb muntadors belgues de telers acostumats a les noves tendències tecnològiques i fotogràfiques del moment, els quals li proporcionaven revistes i manuals de fotografia que estudiava. A partir d’elles en retenia la tècnica, la pràctica de la captura i el revelatge de fotografies i adaptava la seva pròpia tècnica d’una forma totalment autodidacta.

 

  

 

Després del seu casament amb la pubilla d’una gran casa pairal del municipi de Sagàs (també al Berguedà) se li van obrir les portes per a desenvolupar de forma més habitual la seva faceta fotogràfica.

Com a fotògraf amateur i autodidacte, Prat va obtenir nombrosos premis nacionals i internacionals. La seva obra és un llegat vivencial i documental de primera magnitud sobre el paisatge del Berguedà, les feines agrícoles a les masies, les colònies tèxtils, la crònica social i periodística, sense oblidar les imatges dels seus viatges ni les fotografies d’autor.

 

   

 

La seva obra va ser investigada entre els anys 2014 i 2015 amb motiu de l’exposició i la publicació del llibre Àngel Prat, la mirada sagaç. Fotografies de 1940 a 1980, comissariada per Sònia Granel, un homenatge a la figura del fotògraf. La mostra va ser promoguda per l’empresa Logos Berguedà, de la mà de Virgínia Parramon, que tenia l’objectiu de fomentar la cultura de la comarca.

 

   

 

Després d’un exhaustiu treball de revisió del fons fotogràfic de Prat es va poder conèixer i apreciar la mirada d’un home apassionat per la fotografia, els paisatges, la comarca i el seu temps.

 

  

 

 


 

Tras la presentación a cargo de Ramon Barnadas, que va a presentar a Sònia Granel y también nos va a hablar de las últimas novedades en Fotoconnexió, Sónia nos habló de la figura y la obra de Àngel Prat.

Àngel Prat i Pujol (Cal Vidal, Puig-Reig, 1906 – Vilardaga de la Guàrdia, Sagàs, 2002), nació en una colonia industrial del río Llobregat en la que sus padres eran propietarios de la posada y la carnicería. Se inició en la práctica fotográfica por simple curiosidad, gracias a la llegada del cinematógrafo a Puig-reig. Entonces tenía catorce años y a raíz de aquel acontecimiento empezó a hacer sombras chinescas en su casa con un papel transparente.

Esta afición creció cuando la familia se trasladó a vivir a otra colonia de la comarca del Berguedà. Allí estableció  contacto con montadores belgas de telares acostumbrados a las nuevas tendencias tecnológicas y fotográficas del momento que le proporcionaban revistas y manuales de fotografía que estudiaba. A partir de ellas retenía su técnica, la práctica de la captura y el revelado de fotografías i adaptaba su propia técnica de forma totalmente autodidacta.

Tras su enlace con una heredera de una gran casa rural del municipio de Sagàs (también en la comarca del Berguedà) se le abrieron las puertas para desarrollar de forma más habitual su faceta fotográfica.

Como fotógrafo amateur y autodidacta, Prat obtuvo varios premios nacionales e internacionales. Su obra es un legado vivencial y documental de primera magnitud sobre el paisaje del Berguedà, los trabajos agrícolas en las masías, las colonias textiles, la crónica social y periodística, sin olvidar las imágenes de sus viajes ni las fotografías de autor.

Su obra fue investigada entre los años 2014 y 2015 con motivo de la exposición y la publicación del libro Àngel Prat, la mirada sagaç. Fotografies de 1940 a 1980, comisariada por Sònia Granel, un homenaje a la figura del fotógrafo. La muestra fue promovida por la empresa Logos Berguedà, de la mano de Virgínia Parramon, que tenía como objetivo fomentar la cultura en la comarca.

Tras un exhaustivo trabajo de revisión del fondo fotográfico de Prat se pudo conocer y apreciar la mirada de un hombre apasionado por la fotografía, los paisajes, la comarca y su tiempo.

This site is registered on wpml.org as a development site.