Després de la presentació a càrrec de Rafel Torrella, (que per problemes tècnics no es va gravar), en Joan Pifarré ens va parlar de la fotografia instantània en color Polaroid, i del seu treball de fin de grau, sobre les seves degradacions i conservació.

En els anys quaranta, Edwin H. Land va revolucionar el món de la fotografia en introduir en el mercat un material fotogràfic capaç de revelar i fixar la imatge en pocs segons, sense necessitat de recórrer a un laboratori.

Aquest tipus de fotografia es va convertir a partir dels anys setanta en un fenomen de masses per la seva simplicitat, multiplicant la pràctica de la fotografia en l’entorn domèstic i científic;  convertint-se en una icona cultural, per la qual grans artistes es van deixar seduir. Avui dia, les peculiaritats de la fotografia instantània continuen influint a la societat. Ho evidencia, entre d’altres, la  nostàlgia pel passat i l’auge de la moda retro.

Malauradament, les fotografies instantànies són objectes de naturalesa molt fràgil i estan subjectes a una àmplia varietat de deterioracions per les seves característiques intrínseques, que  interactuen contínuament amb l’entorn i amb elles mateixes.

Això ho ha pogut corroborar en Joan Pifarré mitjançant els diferents assajos experimentals que ha portat a terme per la realització del seu treball de fin de grau. El va tenir que portar a terme durant el confinament de la pandèmia, amb els medis disponibles al seu abast, a casa seva. Els experiments han nostrat com a resultat que la llum és un agent crucial i que també s’han de tenir presents diferents factors, com el temps d’exposició i la longitud d’ona i la intensitat de la radiació. Les fotografies manifesten transformacions físicoquímiques notables davant situacions extremes de temperatura i humitat relativa i que cada vegada que es manipula una Polaroid™ es pot ocasionar una sèrie de petits danys físics. Per aquest motiu, és necessària una bona conservació preventiva que eviti la degradació, desaparició o destrucció de la imatge.

      

          

 

Podeu trobar el treball complet den Joan Pifarré en: http://diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/177951/1/PifarreAlvarez_Memoria_363385_1920.pdf