En aquesta ocasió vam gaudir de la generositat de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya, i la conferència de Victoria Bonet va tenir lloc a les pròpies instal·lacions de l’Agrupació; impossible trobar un millor marc per a aquesta fototertúlia.
Victoria Bonet ens va explicar com l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya va desenvolupar una intensa activitat, que es va incrementar a finals dels anys vint i principis dels trenta fins a la Guerra Civil. Van ser molts els aficionats que van fer els primers passos a les seves instal·lacions, escenari d’una pràctica fotogràfica entesa com a passió o inclús vocació. Aquesta dedicació va fer aparèixer una important generació de fotògrafs, on trobem al Dr. Pla Janini Claudi Carbonell, Joan Porqueras o Antoni Campañá. Tanmateix, i malgrat les freqüents al·lusions a les seves activitats als principals manuals d’història de la fotografia, l’AFC no havia estat objecte d’estudi amb anterioritat Aquest és el motiu que la van impulsar a desenvolupar una tesi doctoral sobre els seus orígens i consolidació, que finalment va poder defensar el passat 6 de maig a la Universitat Autònoma de Barcelona.
La tesi de Victoria és el primer estudi exhaustiu que es fa sobre l’Agrupació, la qual va suposar un punt clau de trobada per a fotògrafs -professionals i aficionats- d’on n’han sortit grans noms de la història de la fotografia del país, i que ha arribat fins als nostres dies on continua la seva activitat.