Agenda

Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

Fototertúlia L’impacte de la fotografia al món de les arts gràfiques de Barcelona (1860-1902), a càrrec d’Isaura Solé

maig 3 - 18:30 - 19:30

Gratuït

Dilluns 3 de maig de 2021 a les 18_30 h.

Podeu accedir a la fototertúlia en aquest enllaç (la sessió es gravarà en vídeo):

https://meet.jit.si/FTT_2021

Durant la segona meitat del segle XIX el sector de les arts gràfiques va experimentar una revolució sense precedents que va comportar el seu pas de manufactura a indústria.

A banda de la progressiva mecanització de la tècnica d’estampació tipogràfica i de la millora i el desenvolupament de la litografia i la cromolitografia, el món de les arts gràfiques es va veure fortament sacsejat per la irrupció dels procediments fotomecànics, derivats de la fotografia.

Anunci de la casa de reproduccions artístiques de Viuda de P. Bonet, c. 1902. Capçalera de paper de carta. Arxiu Nacional de Catalunya.

En aquesta Fototertúlia analitzarem, en primer lloc, el sorgiment dels establiments de reproducció fotomecànica a Barcelona i el que això va suposar en el conjunt dels establiments d’arts gràfiques existents fins llavors.

En segon lloc, com va afectar el desenvolupament d’aquestes noves tècniques dins del procés de mecanització del sector. El gust per la fotografia i per la reproducció fidedigna de la realitat van suposar un repte pels professionals de les arts gràfiques, que van veure amb preocupació la seva irrupció. En aquest sentit, seguidament presentarem diversos testimonis recollits per les revistes tipogràfiques de l’època, on aquest neguit hi és ben present. El que en un principi es veia com una amenaça i una competència, de mica en mica es va anar transformant en una necessitat de coneixement per tal de poder incorporar la nova tecnologia als tallers.

Finalment, farem un breu repàs per la nova iconografia derivada d’aquesta tecnologia comparant-la amb la representació clàssica de la impremta i la litografia com a mares del sector gràfic.

thumbnail of FTT_04_3MAIG_IS_Cat_baja

Fulletó


Lunes 3 de mayo de 2021 a las 18_30 h.

Podéis acceder a la fototertúlia en este enlace (la sesión se grabará en vídeo):

https://meet.jit.si/FTT_2021

Durante la segunda mitad del siglo XIX el sector de las artes gráficas experimentó una revolución sin precedentes que supuso su paso de manufactura en industria.

Aparte de la progresiva mecanización de la técnica de estampación tipográfica y de la mejora y el desarrollo de la litografía y la cromolitografía, el mundo de las artes gráficas se vio fuertemente sacudido por la irrupción de los procedimientos fotomecánicos, derivados de la fotografía.

En esta Fototertulia analizaremos, en primer lugar, el surgimiento de los establecimientos de reproducción fotomecánica en Barcelona y lo que esto supuso en el conjunto de los establecimientos de artes gráficas existentes hasta entonces.

En segundo lugar, como afectó el desarrollo de estas nuevas técnicas dentro del proceso de mecanización del sector. El gusto por la fotografía y por la reproducción fidedigna de la realidad supusieron un reto para los profesionales de las artes gráficas, que vieron con preocupación su irrupción. En este sentido, a continuación presentaremos varios testimonios recogidos por las revistas tipográficas de la época, donde esta desazón está bien presente. Lo que en un principio se veía como una amenaza y una competencia, paulatinamente se fue transformando en una necesidad de conocimiento para poder incorporar la nueva tecnología en los talleres.

Finalmente, haremos un breve repaso por la nueva iconografía derivada de esta tecnología comparándola con la representación clásica de la imprenta y la litografía como madres del sector gráfico.

thumbnail of FTT_04_3MAIG_IS_Cast_baja

Mostra els detalls

Data:
maig 3
Hora:
18:30 - 19:30
Cost:
Gratuït
Categoria d'Esdeveniment:
Etiquetes de l'Esdeveniment:
, ,
Web:
https://meet.jit.si/FTT_2021

Organitzador

Fotoconnexió
Web:
https://www.fotoconnexio.cat/

Recinte

On-Line meet.jit.si