Què fem?

 

Consulta el nostre Directori Clifford

Directori de fotògrafs als territoris de l’Estat espanyol entre els anys 1839 i 1900.

Directori Clifford

El portal Clifford és un directori de les persones que van exercir l’ofici o la professió de fotògraf en els territoris de l’Estat espanyol entre els anys 1839 i 1900. Directori que es pot consultar lliurement en línia al web de Fotoconnexió.


changer de définition https://pharmaciefr.org/rivotril-sur-internet/ agent de rétention d’eau

Directori Clifford

Foto de Pau Audouard de 1895 (BC)

L’objectiu de Fotoconnexió és posar a l’abast i fer conèixer les dades bàsiques de tots aquests fotògrafs: el nom complet, el lloc i les dates de naixement i mort, els noms comercials i/o pseudònims que van utilitzar, les ciutats on van obrir galeria, taller, estudi o botiga o, simplement, on van exercir l’activitat fotogràfica i el període que van ser actius.
El número de fotògrafs inclosos al directori Clifford no té cap límit, i en aquests moments està al voltant dels 4.500 registres.

El directori Clifford neix per la necessitat de tenir un panorama clar de la localització i del moviment dels fotògrafs en el territori, que al llarg del segle XIX formava part d’una àmplia regió geogràfica que configurava l’Estat espanyol. A finals de segle els fotògrafs es van establir de forma més fixa per exercir la professió i paral·lelament va crèixer l’afició per la fotografia.
Clifford també té la voluntat d’incloure aquelles altres persones que treballaven amb aquests fotògrafs al seu estudi: retocadors, pintors de fotografies, il·luminadors, miniaturistes, sempre i quan la seva feina es fes amb el paper fotogràfic com a suport. Hi hem contemplat una sola excepció, la inclusió d’aquells pioners que van intervenir directament en l’execució dels primers daguerreotips fets a Barcelona i a Madrid l’any 1839, i la dels traductors de les primeres edicions del manual de Daguerre, tot i que en alguns casos no tinguem constància que haguessin fet materialment cap fotografia.

Presentació directori Clifford, 10-11-2016 MMB (foto: Oriol Miralles)

Fotoconnexió va iniciar el projecte del directori Clifford l’any 2012, però el seu camí ja havia començat l’any 2006. El seu gestor, Jep Martí Baiget, historiador de la fotografia i soci fundador de Fotoconnexió, ha dedicat deu anys de recerca personal a recollir i creuar les dades que configuren l’actual Clifford. Totes les dades incloses en el directori estan documentades en fonts arxivístiques, bibliogràfiques, hemerogràfiques o fotogràfiques. Tot i així, la col·laboració dels estudiosos de la fotografia és imprescindible i es necessiten les seves aportacions per a corregir errors, ampliar informació i fer créixer el directori. Per aquest motiu, el portal web disposa d’un espai per rebre noves dades ben documentades i referenciades per correu electrònic.

Directori CliffordFotoconnexió va fer la presentació del directori Clifford al Museu Marítim de Barcelona el 10 de novembre de 2016, amb la intenció d’obrir-lo a la consulta pública a historiadors, col·leccionistes, fotògrafs, arxivers, conservadors, restauradors i a tot el públic en general.

Charles Clifford (Gal·les, ca 1820 – Madrid, 1863) és, sense cap dubte, una figura essencial per la història de la fotografia a Espanya. El sol esment del seu nom en l’àmbit de la fotografia és sinònim de pioner i de qualitat fotogràfica incomparable. Denominar aquest directori amb el seu nom és una petita aportació a la seva divulgació, però sobretot representa per al directori de fotògrafs una autoexigència de situar-se a l’alçada del que el nom Clifford implica.

[modula id="3540"]

Fes-te'n soci

Ser soci de Fotoconnexió significa gaudir d’una sèrie de descomptes, promocions i altres condicions especials sólo presentant el teu carnet de Fotoconnexió.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.