Papers Fotogràfics

Papers Fotogràfics és una revista editada per Fotoconnexió que té com a objectiu la difusió de treballs monogràfics sobre la història de la fotografia arreu del mon.

L’acceptació dels treballs va precedida d’una revisió per parells. Els textos candidats han de ser originals, inèdits o haver estat publicats en volums descatalogats i que, a més, no siguin accessibles en l’actualitat. També són susceptibles de publicació treballs previs que hagin estat actualitzats amb suficient profunditat.

Papers Fotogràfics publica sota llicència Creative Commons BY-NC-SA, i els permisos d’ús de les imatges que continguin les monografies corren a compte dels seus autors.

Podeu enviar les vostres propostes a secretaria@fotoconnexio.org adreçades al consell editorial de Papers Fotogràfics.

Números publicats

thumbnail of aurora bertrana_10MB

Fotografies, llibres i viatges. Aurora Bertrana entre la Polinèsia i el Marroc (1926-1936), de María de los Santos García Felguera (versió català i castellà)

Papers Fotogràfics, nº 1

Fotografies, llibres i viatges.

Aurora Bertrana entre la Polinèsia i el Marroc (1926-1936)

María de los Santos García Felguera

 

Viatgera, escriptora, violoncel·lista, política, independent, maçona i feminista, Aurora Bertrana va il·lustrar els seus llibres de viatges, articles i novel·les amb fotografies. En els textos de la Polinèsia va usar algunes fetes pel seu marit (Denis Choffat) o comprades a empreses professionals; en el viatge al Marroc va portar la seva pròpia càmera, una Kodak que la identificava com a periodista (juntament amb el quadern de notes) i que no va poder emprar tant com li hauria agradat per múltiples dificultats, entre d’altres la de apropar-se a les dones. En aquest article analitzem el paper de les fotografies referides en el context del pensament, els escrits i la vida de l’escriptora catalana, que des dels seus primers articles les va tenir en compte com a una part important; i el paper de la pròpia càmera que funciona com un escut en situacions complicades. Aurora Bertrana planteja temes que segueixen essent crucials en la fotografia dels nostres dies, com el respecte a l’altra persona i fins i tot la renúncia a utilitzar la càmera fotogràfica per no trencar aquest respecte.

Paraules clau: Aurora Bertrana, dones, gènere, fotografia, viatges, llibres, Polinèsia, el Marroc, Catalunya, segle XX, anys 20, Zane Grey, límits de la fotografia.

Enllaç per descarregar: Fotografies, llibres i viatges. Aurora Bertrana entre la Polinèsia i el Marroc (1926-1936) (català i castellà)